«ВАЛЕ Л ГІЯ»
ВСЕУКРАЇНСЬКА ГАЗЕТА
ПОРТАЛ "ВАЛЕОЛОГ"
ІНДЕКС 35275
КАТАЛОГ ВИДАНЬ УКРАЇНИ 2005
WWW.VALEOLOG.COM
valeolog@i.kiev.ua

ВСІ   ЖІНКИ  РОДУ  ЮСУПОВИХ
БУЛИ  КРАСУНЯМИ
Красу шкіри забезпечував чудодійний лосьйон,
який придумала імператриця Катерина ІІ

Розповідає Ксенія Миколаївна, онука Фелікса Юсупова:
– Відомий російський аристократ Фелікс Юсупов був моїм дідусем, і не тільки найвпливовішою людиною в Росії, але й фантастично багатою. Юсупови володіли величезним зібранням предметів мистецтва: розкішний алмаз «Голова барана», діамант «Північна зірка», унікальна перлина «Перегріна», яка переходила від одних нащадків до інших. Вважалося, що «Перегріна» колись належала самій Клеопатрі. За легендою іншу таку саму перлину єгипетська цариця розчинила в оцті і випила під час банкету на честь Марка Антонія.
Моя прабабуся Зінаїда Миколаївна Юсупова свого часу була першою красунею Петербурга. Вона ніколи не рум’янилася, не використовувала фарби для обличчя. А в чому ж секрет її неповторної краси?
Вона користувалася лосьйоном, рецепт якого створила імператриця Катерина ІІ.
Складові лосьйону Катерини – сік лимону, яєчний білок і горілка.
Княгиня Юсупова протирала обличчя соком лимону, який змішувала з яєчним білком і горілкою, що робило шкіру дивовижною. Її аристократична витончена краса вразила навіть болгарського князя Баттенберга і Зінаїда Юсупова мала шанс стати болгарською княгинею, але вона відмовила болгарському князю і віддала перевагу графу Феліксу Сумарокову-Ельстону, який згодом за височайшим указом дістав прізвище і титул своєї дружини і став Феліксом Юсуповим.
Маючи колекцію виробів з благородного металу і дорогоцінного каміння, Зінаїда Миколаївна ставилася до скарбів з великою повагою. Коли вона  їхала на бал, то незмінно залишала відчиненими всі шафи з дорогоцінностями, щоб умилостивити їх попередніх володарів, знатних господинь.
Княгиня була абсолютно впевнена, що їх привиди навідують її покої, щоб помилуватися своїми скарбами. І тому вона їм не заважала.
Під час революції нащадок Юсупових намагався перевезти фамільні скарби з Петербурга до Москви, але не встиг. Все, що було заховано в палаці, знайшли більшовики...
**
Імператриця Катерина не тільки розкрила красуні рецепт дивовижного лосьйону, але й подарувала Юсуповій дуже красиве намисто з перлів, яке стало її гордістю. Ще б пак! – перли із рук самої імператриці!
З часом після смерті княгині ці перли перейшли до родички Зінаїди – княгині Радзівілл (близькі родичі називали її тітка «Кізочка»). І одного разу перли вкрали. Тітка Кізочка була невтішна, були вжиті заходи для пошуку перлів. І, як не дивно, вкрадене намисто пощастило відшукати. Радість Кізочки була безмежною – в еміграції люди з великою любов’ю і пошаною відносяться до всього, що їх зв’язує з батьківщиною. Після цього випадку тітка Кізочка стала дуже обережною і щодня, коли йшла спати, ховала дорогоцінне намисто у нічну вазу, промовляючи: «Вор говно не крадет!».
До речі, перлина «Перегріна» останнім часом знаходилася у американської кінозірки Елізабет Тейлор.
Цікаво, чи знає зірка, де треба ховати перли?

Газета "Валеологія"