АКАДЕМІК  АМОСОВ
ПРО РУХ І ФІЗИЧНІ ВПРАВИ

Amosov.jpg (16771 bytes) *** В енциклопедії академіка М. Амосова «Алгоритми здоров’я. Людина і суспільство» висловлюються цікаві думки про харчування. Але не хлібом єдиним живе людина і М. Амосов говорить також про важливість фізичних навантажень. Природа створила нас для важкої праці – сотні тисяч, якщо не мільйони років людина полювала, збирала коріння, втікала від ворогів, пристосовувала для життя печери або будувала халупи і лише в останні й час – як оком змигнути за масштабами історії – блага цивілізації дозволили багатьом з нас, особливо літнім, обмежити свої фізичні навантаження походом за пакетом молока або за газетою. Що, погодьтеся, дещо легше, ніж завалити мамонтів або притягти на плечах косулю.

А непрацююча машина швидко виходить з ладу – власники автомобілів знають про це з власного досвіду. Звичайно ж ми не запрошуємо вас на пошуки мамонта, але, можливо, досвід видатного вченого допоможе вам зберегти здоров’я і працездатність на довгі роки. Тим більше, що Микола Михайлович ніколи не давав абстрактних порад. За довге життя він не раз хворів, але переборював недуги силою волі, покладаючись на методику фізичних навантажень.


КІЛЬКА ПРАКТИЧНИХ ПОРАД
Насамперед –  чи потрібен лікар?
Звичайно, автор популярних брошур про фізкультуру про фізкультуру говорять, що лікар потрібен Я такої поради давати не буду. Тому що немає практичної можливості потрапити до лікаря, який розуміє фізкультуру.
Єдиний орган, який справді піддається небезпеці при фізичних навантаженнях у детренованої людини, – серце, однак при дотриманні елементарних правил і ця небезпека мінімальна, якщо людина не страждає захворюваннями серцево-судинної системи. Обов’язкова потрібна консультація лікаря людям з пороками серця або тим, хто переніс інфаркт. Гіпертонікам зі стійко високим тиском вище 180/100. Людям із стенокардією, яка вимагає постійного лікування. Ось, мабуть, і все.
Головне вираження обережності – в поступовості додання навантажень. Ні в якому разі не поспішайте швидше стати здоровими. Насамперед треба знати свій пульс у спокої. По пульсу в положенні сидячи вже можна вже приблизно оцінити стан серця. Якщо у чоловіка рідше 50 ударів, – відмінно, рідше 65 ударів – добре, 65-75 – посередньо, вище 75 ударів – погано. У жінок і юнаків приблизно на 5 ударів частіше.
Кожний вид тренування має свої плюси і мінуси. Тренувальний ефект для серця найбільший при бігу, але є і інші види тренувань досить ефективні. Якщо задати такий темп, який зробить частішим пульс до 100-120 ударів.
Ходьба – найприродніше навантаження. Її тренувальний ефект визначається відстанню і частішим пульсом. Гімнастиці не вистачає моці, зате вона має інші переваги: розробляє суглоби, зміцнює зв’язки і м’язи.
МІЙ КОМПЛЕКС ВПРАВ, ДО ЯКИХ ДОДАЮТЬСЯ ІНШІ НАВАНТАЖЕННЯ (в основному біг)
– Нахили вперед
– Нахили в сторони, руки ковзають вздовж тулубу, від коліна до пахви
– Піднімання рук із закиданням їх за спину. Долоні торкаються протилежних лопаток
– Обертання тулубом з максимальним об’ємом рухів
– Почергове підтягування ніг до живота, стоячи
– Сидячи на табуретці, максимальні нахили назад-вперед. Стопи закріплені
– Присідання, тримаючись за спинку стільця
– Віджимання від дивану
– Підскік на одній нозі
Кожну вправу я роблю в максимально швидкому темпі по сто разів. Весь комплекс займає 25 хвилин. Не всім вимагається стільки рухів, але менше, ніж по 20, робити марно – не буде ефекту.
Втягуватися в гімнастику треба так само поступово, як і інші види тренувань. Починати з 10 рухів, а потім додавати по 10 кожного тижня.
Взагалі всі ці цифри потрібні швидше для орієнтації, ніж для докладного слідування їм...
Весь текст статті див. в газеті «Валеологія», 2005
І останнє. Людині, яка турбується про свою тренованість, ліфтом (особливо до 4-го поверху) взагалі користуватися не варто, так само, як і транспортом, якщо дорога займає не більше 15 хвилин пішки.
Додамо від себе ще раз те, що часто повторював Микола Михайлович Амосов
По-перше, ніхто краще вас не знає ваш організм, його потреби і можливості.
По-друге, пам’ятайте, що, якщо в молодості у ваших заняттях спортом є і елемент марнославства – добитися красивої фігури або обігнати інших, тому, кому за 60, куди важливіше зберегти здоров’я, працездатність, спокій духу – те, що зараз називається якістю життя.