«ВАЛЕОЛОГІЯ»
ВСЕУКРАЇНСЬКА ГАЗЕТА
ПОРТАЛ "ВАЛЕОЛОГ"
ІНДЕКС 35275
КАТАЛОГ ВИДАНЬ УКРАЇНИ 2005
WWW.VALEOLOG.COM
valeolog@i.kiev.ua

НОВА  ВЕРСІЯ  ХВОРОБИ  ІРОДА

Подія, описана в Біблії, кілька років тому одержала наукове підтвердження. Йдеться про «убієння немовлят».
Археологи, які працювали на околицях стародавнього ізраїльського міста Віфлеєм, виявили в його передмісті Алкелоні могильник першого століття н. е., в якому, на їх думку, були поховані немовлята.
Як визначили спеціалісти, всі малюки померли насильницькою смертю. Вчені вважають, що вони могли бути жертвами згаданого в Євангеліях «убієння немовлят», здійсненого за наказом іудейського царя Ірода. Згідно Біблії, дізнавшись про народження Спасителя, Ірод наказав вбити всіх народжених немовлят у Віфлеємі, але Марія й Йосиф з малюком Христом встигли сховатися від катів в Єгипті.
А чим хворів злодій Ірод?
Причиною смерті царя Ірода – жорстокого правителя Іудеї, який намагався вбити Немовля Христа, стало захворювання нирок, яке закінчилось гангреною.
Такого висновку дійшов сучасний американський дослідник Ян Хіршман, – розповідає газета "Валеологія".
Хвороба нирок могла також бути причиною нападів невмотивованої жорстокості з боку Ірода, який, як відомо, стратив навіть своїх близьких родичів. Справа в тому, що коли нирки вже перестали очищати організм, у Ірода могла порушитися мозкова діяльність.
«Вмирати таким чином вкрай неприємно», – говорить д-р Філіп Маков’як, керівник клініко-патологічних конференцій, які щороку відбуваються на медичному факультеті Мерілендського університету. На цих конференціях лікарі намагаються поставити діагноз відомим історичним діячам, причини смерті яких досі не встановлені.
Перед смертю, яка наступила в 4 році до н. е., Ірод страждав від низки симптомів – нестерпної сверблячки, гострих болів в кишечнику, утруднень дихання, високої температури, набряків ніг, судом і, з рештою, гангрени статевих органів. Ці описання були знайдені професором університету Торонто Пітером Ричардсоном в хроніках відомого іудейського історика І століття Йосифа Флавія.
Працівник медичного факультету Вашингтонського університету д-р Ян Хіршман вирішив, що жорстокий цар помер від рідкісної в наш час хвороби – так званої гангрени Фурньє. Той факт, що Ірод страждав від сильної сверблячки, дозволив Хіршману зробити висновок, що причиною її була хвороба нирок.
Ірод розчісував місця, які свербіли, і це могло привести до попадання під шкіру небезпечних бактерій і, як наслідок, – до гангрени.
Всупереч поширеній думці, ніякими доказами того, що Ірод хворів на гонорею, сучасна наука не володіє, вважає Хіршман. Певно, все-таки добре, що Ірод не жив в часи клонування, бо в нього з’явилися б шанси вижити.
А чого ще бракувало Іроду для зцілення?
Відповідь валеологів на це запитання читайте в наступних випусках МЕТА-Новини...


© Газета «Валеологія» © Портал «Валеолог»
ТЕКУЩИЕ НОВОСТИ
NEWS *** ВСЯКАЯ ВСЯЧИНА *** NEWS
При использовании материалов газеты «Валеологія» и портала www.valeolog.com
ссылка на газету и гиперссылка на портал обязательны.
При использовании в печати, обязательно письменное разрешение газеты valeo@i.com.ua