«ВАЛЕ Л ГІЯ»
ВСЕУКРАЇНСЬКА ГАЗЕТА
ПОРТАЛ "ВАЛЕОЛОГ"
ІНДЕКС 35275
КАТАЛОГ ВИДАНЬ УКРАЇНИ 2005
WWW.VALEOLOG.COM
valeolog@i.kiev.ua

Здоровий спосіб життя не входить в коло наших звичаїв... поки що

Недарма виникло прислів’я: поки грім не вдарить, мужик не перехреститься. Поки не вдарить інфаркт, того гірше, інсульт, про своє серце й судини ніхто не замислюється. Нехай старі думають, – така їх стареча справа, а у нас нині епоха молодих. Все правильно – зараз час молодих, коли молодість неодмінна запорука успіху. Успіху, але не здоров’я – ось що.
В країнах СНД близько половина померлих гинуть від ішемічної хвороби серця і крововиливу в мозок. За даними, поданими російським академіком Євгеном Чазовим, за останні 10-15 років кількість хворих серцево-судинними захворюваннями у віці 20-25 років збільшилась на 70%, у віці до 35 років – вдвічі більше.
Проблема набуває державної ваги, починає впливати на національну безпеку країни, про що, за словами академіка Чазова, він вже проінформував президента.
Розроблена програма профілактики серцево-судинних захворювань в Росії, яка розрахована до 2008 року, ставить перед собою задачу: ЗМЕНШИТИ КІЛЬКІСТЬ ІНСУЛЬТІВ НА 15%, але це залежить, насамперед, не від лікарів і валеологів.
Хто з людей середнього, а тим більше молодого віку знає, який у нього артеріальний тиск? – запитує газета "Валеологія". Хто замислюється, від чого болить голова? Прийняв пігулку анальгіну – і все гаразд. Насправді від анальгіну нічого корисного немає, крім шкоди, голова болить від підвищеного тиску і в будь-який момент загрожує інсульт. Легше сказати: заняття спортом – це для багатіїв, вони у фітнес-клуби ходять, плавають у власних басейнах, грають в теніс, катаються на лижах в Швейцарії. Але ранкова зарядка перед відчиненим вікном, прогулянка швидким кроком протягом півгодини на свіжому повітрі не вимагають ніяких витрат.
В США, Європі вранці й увечері можна бачити одягнених у спортивні костюми бігаючих людей. Жителі повністю автомібілізованих країн борються з гіподинамією, – говорить академік Чазов. – А у нас бігає хіба що Євген Кончаловський, звичайно, людина багата, але бігає безплатно. Те саме стосується й паління: не палити – набагато дешевше, ніж палити. Радикальні соціально-економічні зміни останніх 10-15 років привели до великих психоемоційних потрясінь, які в свою чергу, впливають на смертність від серцево-судинних захворювань.
Академік Євген Чазов говорить, що близько 40% пацієнтів, які звертаються по медичну допомогу, страждають депресією, а депресія вдвічі підвищує смертність від інфаркту після аортокоронарного шунтирування і у хворих з серцевою недостатністю.
На жаль, здоровий спосіб життя не входить в коло наших звичаїв... поки що.

© Газета "Валеологія"